Sinüzit Hastalığı Tedavisi

Sinüzit Nedir?

Kafa kemiklerinin içinde bulunan ve dar kanallarla burun içerisine bağlanan hava dolu boşluklara sinüs adı verilmektedir. Sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın bakteri, virüs ya da mantar gibi etkenler ile iltihaplanması durumuna sinüzit denmektedir. Sinüzitler dört haftadan kısa süreli ise akut sinüzit, dört hafta ile 12 hafta arası bir süre içerisinde ise subakut sinüzit, 12 haftadan daha uzun sürüyor ise kronik sinüzit olarak adlandırılmaktadırlar.

Sinüzit tedavisi ilaçlı tedavi ve cerrahi müdahale olmak üzere iki farklı yol ile yapılabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinde temel amaç sinüzit rahatsızlığını ve belirtilerini tamamen ortadan kaldırmak ya da en aza indirmektir.

Sinüzit hastalığının oluşumununa en sık neden olan faktör viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Alerjik nezle burun mukozasında şişme ve sinüs boşalma kanallarında tıkanma sonucu sinüzite neden olabilmektedir. Bunun dışında burun içindeki ciddi eğiklikler, burun eti büyümeleri ya da sinüs kanallarının kapalı olması gibi anatomik bozukluklar sinüzitin sebepleri arasında sayılabilmektedir.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit rahatsızlığı cerrahi ya da ilaçla tedaviye çok iyi yanıt veren bir hastalıktır. Özellikle akut sinüzit çoğu zaman sadece ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Bu noktada kullanılan tedavinin içeriği ve süresi önemlidir. Akut sinüs iltihaplarında antibiyotiklerin en az 10 gün süre ile kullanılması gerekirken kronik enfeksiyonlarda bu süre üç haftaya kadar uzayabilmektedir.

Öncelikle ilaçlarla uygulanan sinüzit tedavisinde tedaviye dirençli vakalarla karşılaşılması ya da ilaçla tedaviye rağmen tekrarlayan enfeksiyonlar izlenmesi durumunda cerrahi müdahale seçenekleri gündeme gelmektedir. İlaçla tedaviye cevap vermeyen sinüzitlerde uygulanan cerrahi müdahaleler ile sinüzit rahatsızlığının tedavi edilme şansı %90 oranlarına ulaşmaktadır.

Ameliyatlar sırasında sinüslerin tıkalı olan buruna boşalma kanalları açılmakta ancak sinüsler tam olarak yok edilmemektedir. Bu nedenle ameliyat olmuş hastalarda da sinüzit hastalığı izlenebilmekle beraber uygun tekniklerle yapılan ameliyatlar sonrasında genişlemiş olan sinüs boşalma kanalları tekrar kalıcı olarak tıkanmadığından bu hastaların tedavisi genellikle ilaçlarla yapılmaktadır.

Sinüzit Tedavisi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Ameliyat yöntemi ile yapılan tedavi işlem sonunda burun içine tampon uygulanmaması nedeni ile genel olarak hasta açısından oldukça konforlu bir işlemdir. Hastaların ameliyat günü hastanede kalıp ertesi gün evlerine yollanması tercih edilirken sınırlı müdahale yapılan hastalar aynı gün taburcu edilebilmektedir.

Hastaneden taburcu olan hastaların dikkat etmesi gereken en önemli noktalar ilaçların zamanında ve dozunda kullanılması, aşırı sıcak ortam ve yiyeceklerden kaçınılması ve özellikle ilk 3-4 gün mümkün olduğunca aktiviteden uzak durularak istirahat edilmesidir. Ameliyat sonrası takip ve pansuman süreci yapılan müdahalenin içeriğine göre oldukça değişken olup her hastaya özel olarak planlanmaktadır.

Prof. Dr. Teoman Dal

Bunlar da İlginizi Çekebilir

endoskopi-yolu-İle-gerceklestirilen-sinus-ameliyati-nasil-olur

Endoskopi Yolu İle Gerçekleştirilen Sinüs Ameliyatı Nasıl Olur?

Burnumuzu çevreleyen kemiklerin içinde yer alan ve mukoza adı verilen ince zar ile döşenmiş olan boşluklara sinüs adı verilmektedir.

burun-estetigi-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Burun Estetiği Ameliyatı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Buruna daha güzel ve estetik bir görünüm kazandırmak amacı ile yapılan ameliyatlara burun estetik ameliyatı ya da rinoplasti adı verilmektedir.