Uyku Apnesi Tedavisinde Robotik Cerrahi

Dil kökünün uykuda arkaya kayarak solunum kanalını tıkaması uyku apnesine neden olan en önemli etkenlerden birisi olmasının yanı sıra cerrahi tedavisi belki de en zor olan problemdir. Ulaşılması, cerrahi için görüş sağlanması ve müdahale yapılması oldukça zor olan dil kökü ve üst gırtlak bölgesindeki problemlerin çözümüne yönelik olarak çok sayıda yöntem tanımlanmış olmakla beraber çoğunun başarı oranlarının düşük olması, elde edilen başarının uzun ömürlü olmaması ya da oluşan komplikasyonlar nedeni ile bu hastalarda yakın geçmişe kadar genellikle pozitif basınçlı hava maskeleri (CPAP) tedavi tercih edilmekteydi.

İlk geliştirildiği dönemlerde ağırlıklı olarak üroloji ve jinekolji alanlarında kullanılan robotik cerrahi sistemleri son yıllarda daha ince ve küçük cerrahi ekipmanların geliştirilmesi ile kulak burun boğaz alanında da başarı ile kullanılmaya başlandı.

İnsan elinin yapamayacağı beceri ve hassasiyet ile çalışan robot kollarına bağlı enstrümanların üç boyutlu ve büyütülmüş endoskopik görüntü altında, normal şartlarda kolaylıkla görülemeyen ve ulaşılamayan bölgelere ulaşmasını ve hassas kumanda sitemleri kullanılarak yönlendirilmesini sağlayan bu teknoloji uyku apnesinin tedavisinde de yeni bir dönemi başlattı.

Özellikle dil kökü ve üst gırtlak bölgesinde yumuşak doku fazlalığı ya da gevşekliği nedeni ile uyku apnesi oluşan hastalarda önemli bir tedavi seçeneği haline gelen robotik cerrahi ile problem olan bölgeye ağız yolu ile rahatlıkla ulaşılmakta, takiben bu bölgede tıkanıklığa yol açan yumuşak dokular, üç boyutlu endoskopik görüş altında hassas bir şekilde çalışan robot kollarına takılan özel ekipmanlar kullanılarak solunum yolunun açılmasını sağlayacak şekilde küçültülerek hastalığın tedavisi sağlanabilmektedir.

Uyku apnesi olan hastalarda aynı anda birden çok bölgede ve farklı içerikte sorun bulunması ihtimali fazla olduğu için bütün hastalar ameliyat öncesinde fizik muayene ve takiben uyku endoskopisi ile değerlendirilmekte, problem olan bölgeler ve problemlerin içeriği saptanmakta ve gerekirse aynı seansta birden çok bölgeye uygun cerrahi teknik kullanılarak müdahale planlanmaktadır.

Dil arka kısmında bulunan lenfatik dokuların (dil kökü bademcikleri) büyüyerek solunum pasajını tıkamasına bağlı oluşan horlama ve uyku apnesi problemi olan hastalarda uygulanan dil kökü bademciği ameliyatları da robotik cerrahinin sağladığı avantajlarla kolaylıkla yapılabilmektedir.

Dil kökü bademciklerine yönelik ameliyatlar sonrasında normal bademcik ameliyatları sonrasında oluşan ciddi ağrı ve yutma güçlüğü problemleri oluşmadığı için hastaların horlama ya da apne sorununa neden olan burun ve damak bölgesindeki diğer problemlere aynı seansta müdahale edilebilmektedir.

Bu Konudaki Diğer Başlıklar

Horlama ve Uyku Apnesi Nedir

Uyku Apnesi Tanısında Uyku Endoskopisi

Horlama ve Uyku Apnesinde Damak Ameliyatları

Horlama ve Uyku Apnesinde Dil Kökü Ameliyatları

Uyku Apnesinde Dil Siniri Uyarımı

Bunlar da İlginizi Çekebilir

burun-estetigi-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Burun Estetiği Ameliyatı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Buruna daha güzel ve estetik bir görünüm kazandırmak amacı ile yapılan ameliyatlara burun estetik ameliyatı ya da rinoplasti adı verilmektedir.

burun-estetigi-ameliyati-kimlere-yapilir

Burun Estetiği Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Hem burun solunumunda problem olan hem de burunlarının görünümünü estetik olarak beğenmeyen herkes burun estetiği ameliyatı adayı olabilir.